law and ethics important question

society, law and ethics important question

law and ethics

law and ethics

Q 1. what is meant by ‘open source’ software.

(a)software owned by an organization, you may need to buy a licence for it.
(b)freely available, constantly upgraded by users.no fee

ans. (b)freely available, constantly upgraded by users.no fee

Q 2. which of the following is not done by cyber criminals.
(a)unauthorized account access         
(b)mass attack using Trojans as botnets
(c)email spoofing and spamming
(d)report vulnerability in any system

ans. (d)report vulnerability in any system
 

Q 3. What is digital property? What are the threats to digital property.

ans. digital property refers to any information about you or created by you that exists in digital form, either online or an electronic storage device.
common threats to digital property are:-
(1)digital software penetration tools such as cracks and keygen, tools created by hackers.
(2)stealing and plagiarizing codes of your digital properties.
 
law and ethics important question

Q 4. Describe the terms freeware and open source software. Write examples of one proprietary and one OSS software.

ans. freeware is the software free of cost, which can be copied, modified and redistributed as well but whose source code is not available .
open source software, on the other hand, is the software, whose source code is available and which can be copied, modified and redistributed as well. There may or may not be charges payable for open source software.
open source software:- Linux
proprietary software:-Microsoft windows 8

Q 5. explain phishing and one OSS software.

ans. phishing is the practice of attempting to acquire sensitive information from individuals over the internet, by  means of deception. Information typically targeted by phishing schemes includes password, user-names, bank account information, and social security numbers.
 

Q 6. Are public domain software open source software? How are these two similar or different.

ans. “open source” describes a subset of free software that is made available under a copyright license along with its source code openly available. Open source software gives people permission in advance to use the software as per their own needs and innovate or change it with technology.
“public domain” means software software that is not restricted by copyright.it may be this way because the copyright has expired, or because the person entitled to control the copyright has disclaimed that right.
a public domain software may not be necessarily an open source software.

Q 7. An example of a n open source DBMS.
(a) MySQL     (b) Oracle     (c) SQL server    (d) Sybase

ans. MySQL 
 

Q 8. What is meant by the term ‘cyber -crime’?
(i) Any crime that uses computer to jeopardize or attempt  to jeopardize national security 
(iii)the use of computer networks to commit financial or identity fraud 
(iii)the theft of digital information
(iv)any crime that involves computers and networks

ans. (iv)any crime that involves computers and networks 
 

Q 9. how can you protect your digital properties.

ans. the protective measures for digital properties:-
(i)anti-temper solutions such as utility tools  ,software, apps, video games and so forth.
(ii)legal clauses. Add legal clause in the clauses of use of your software/digital properties.
(iii)limit the sharing of software code.
 

Q 10. how should one dispose off the E-waste.

ans. E-waste should not be given to unauthorized vendors/buyers.
the respective pollution control boards in different states, authorize agencies to collect e-waste from generators. The dealers should have valid consent and authorization. This authorization is given based on the competency of the recycler, infrastructure and other factors as decided by the regulatory authorities.
 
law and ethics important question
 

Q 11. compare freeware and shareware.

ans. freeware is computer software that is available for use at no cost for an optional fee. Freeware is generally proprietary software is available at zero price and is not free software. The author usually restricts one or more right to copy, distribute and make  derivative works of the software.
shareware is usually offered as a trial version with certain feature only available after the licence is purchased, or as a full version, but for a trial period. Once the trial period has passed, the program may stop running until a license is purchased. Shareware is often offered without support, updates, or help menus, which only become available with the purchase of a licence. The words “free trial” or “trial version” are indicative of shareware.